Gastronoom/sommelier

Opleidingsinformatie

Mede op basis van jouw specialistische gastronomische kennis geef je als gastronoom/sommelier passende adviezen met betrekking tot het combineren van dranken en gerechten. Je informeert gasten over de opbouw van de wijnkaart en over de herkomst, smaak en samenstelling van de wijn. Daarnaast lever je ook een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept en het bewaken van de naleving ervan door collega's. Als Gastronoom/Sommelier beschik je ook over de nodige coachings- en aansturingsvaardigheden en kun je goed luisteren, om zo (lerende) medewerkers en het team op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te begeleiden.

Algemene informatie

Domein: Horeca en bakkerij
Subdomein: Horeca
Opleidingsduur: 3 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BBL: 3 jaar | BOL: 3 jaar
Afdeling: Horeca
Locatie: Meeussenstraat 13, Bergen op Zoom

Opleidingsinformatie

Inhoud

Tijdens je opleiding leer je de gasten zo optimaal mogelijk van dienst te zijn door jouw specialistische gastronomische kennis. Je leert dranken te combineren met gerechten en hoe je hier je gasten over kunt adviseren.

Door theorie (vinificatie) en praktijk (proeven) aan elkaar te koppelen leer je dranken zoals wijn te verkopen aan je gasten. Daarnaast leer je als Gastronoom/sommelier collega’s aan te sturen en te coachen.

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

Hogere Hotelschool
Andere hbo-opleidingen

Startmaand

September 2018

Lesmethode

  • De beroep opleidende leerweg (BOL)
    De beroep opleidende leerweg (BOL) betekent dat je een volledige week naar school gaat. Je besteedt minimaal 20% van de opleidingsduur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Het gaat er niet alleen om dat je er "vakmanschap" leert, maar ook dat je leert omgaan met de normen en waarden die bij dit beroep een rol spelen. Ook binnen de school proberen we de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen.
  • De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
    betekent dat je één dag per week naar school gaat voor het opdoen van theoretische kennis. Gedurende de totale duur van de opleiding werk je minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Voor de beroepspraktijkvorming (BPV) moet je zelf een gekwalificeerde BPV-plaats zoeken. Je moet een arbeidscontract van minimaal 24 uur hebben.

Stage

 Je stagebedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert.

Studievoortgang

-

Certificaten

-

Werkgebied

Als gastronoom/sommelier ben je werkzaam bij kleine specialistische horecabedrijven of luxe restaurants.

Bijzonderheden

Voor de praktijk beschikken we op onze school over twee restaurants. De gezellige brasserie In de Dikke Daan en het klassieke restaurant Canise zijn op schooldagen geopend voor het publiek. Beide restaurants hebben een eigen keuken waar je 'u' tegen zegt! Ze zijn voorzien van de meest geavanceerde keukenapparatuur en -technieken. Zo sta je dus als leerling meteen in de echte praktijk.

De opleiding stelt hoge eisen aan onder meer uiterlijke verzorging en hygiëne. Dit betekent dat het dragen van vakkleding tijdens praktijk verplicht is. De aanschaf gebeurt via school.

Kosten

Cursusgeld BOL: € 1137,00
Cursusgeld BBL € 573,00

Boeken: ± € 476,00 afhankelijk van de gekozen keuzedelen.
Excursie: €75,00
Overige kosten: € 85,-

 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: -

Competenties

-
Lijkt deze opleiding je wat?
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Gastronoom/sommelier

Crebo: 25169
Gastronoom/sommelier Mede op basis van zijn specialistische gastronomische kennis geeft hij passende adviezen met betrekking tot het combineren van dranken en gerechten.

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht