Leidinggevende bediening

Opleidingsinformatie

Als leidinggevende bediening maak je afdelingsplannen en zie je erop toe dat je plannen uitgevoerd worden.

Algemene informatie

Domein: Horeca en bakkerij
Subdomein: Horeca
Opleidingsduur: 3 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BBL: 3 jaar | BOL: 3 jaar
Afdeling: Horeca
Locatie: Meeussenstraat 13,

Opleidingsinformatie

Inhoud

Tijdens je opleiding leer je leiding te geven en de werkzaamheden in het restaurant te regelen. Je leert om menu's te ontwikkelen, kostprijzen van de gerechten te berekenen en de menu-engineering bij te houden.
Uiteraard krijg je ook algemene vakken zoals rekenen, Nederlands, Engels, loopbaan en burgerschap. Keuzedelen vormen een aanvullend onderdeel van de opleiding.

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

Hogere Hotelschool
Andere hbo-opleidingen

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

 • De beroep opleidende leerweg (BOL)  betekent dat je een volledige week naar school gaat. Je besteedt minimaal 20% van de opleidingsduur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Het gaat er niet alleen om dat je er "vakmanschap" leert, maar ook dat je leert omgaan met de normen en waarden die bij dit beroep een rol spelen. Ook binnen de school proberen we de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen.
 • De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) betekent dat je één dag per week naar school gaat voor het opdoen van theoretische kennis. Gedurende de totale duur van de opleiding werk je minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Voor de beroepspraktijkvorming (BPV) moet je zelf een gekwalificeerde BPV-plaats zoeken. Je moet een arbeidscontract van minimaal 24 uur hebben.

Stage

 • De beroep opleidende leerweg (BOL)
  Gedurende de totale duur van de opleiding werk in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Je besteedt minimaal 20% van de opleidingsduur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage). De stage start met één dag in de week in het eerste school jaar na de herfstvakantie .
 • De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
  Gedurende de totale duur van de opleiding werk je minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Voor de beroepspraktijkvorming (BPV) moet je zelf een gekwalificeerde BPV-plaats zoeken. Je moet een arbeidscontract van minimaal 24 uur hebben.

Studievoortgang

-

Certificaten

-

Werkgebied

Binnen de horeca heb je diverse niveaus waar je dit beroep kunt uitoefenen. Door verschillende stages te lopen krijg je een goed beeld van de diverse horecabedrijven en kun je erachter komen wat voor soort bedrijf bij jou past.
Dit kan een goed lopend eetcafé zijn waar je veel verschillende gasten in korte tijd bedient of juist een sterrenzaak waar je de gasten van ontvangst tot afscheid in de watten legt.

Bijzonderheden

Voor de praktijk beschikken we op onze school over twee restaurants. De gezellige brasserie In de Dikke Daan en het klassieke restaurant Canise zijn op schooldagen geopend voor het publiek. Beide restaurants hebben een eigen keuken waar je 'u' tegen zegt! Ze zijn voorzien van de meest geavanceerde keukenapparatuur en -technieken. Zo sta je dus als leerling meteen in de echte praktijk.
De opleiding stelt hoge eisen aan onder meer uiterlijke verzorging en hygiëne. Dit betekent dat het dragen van vakkleding tijdens praktijk verplicht is. De aanschaf gebeurt via school.

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten € 1.155,- en het cursusgeld voor BBL studenten niveau 3 & 4 € 582,- 

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten BOL: 
Leerjaar 1: ca. € 430,-
Leerjaar 2: ca. € 200,-
Leerjaar 3: ca. € 90,-

Niet opleidingsgebonden kosten BOL: 
Leerjaar 1: ca. € 385,-
Leerjaar 2: ca. € 760,-
Leerjaar 3: ca. € 510,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten. 

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: -

Competenties

-
Lijkt deze opleiding je wat?
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Leidinggevende bediening

Crebo: 25170
Leidinggevende bediening Naast de basistypering is het volgende kenmerkend voor het profiel van de Leidinggevende bediening. De Leidinggevende bediening is ingesteld op het bereiken van

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht