Samenwerking Zoomvliet Studio en Gebouw‐T wordt uitgebreid

‘Unieke kansen voor ontwikkeling popartiesten en technici bij Zoomvliet Studio’

Er is een enorme verandering gaande in de muzieksector, vooral voor technici. De technische en artistieke mogelijkheden lijken eindeloos. Maar hoe zorg je ervoor dat technici klaar zijn voor deze nieuwe wereld? Zoomvliet Studio heeft in samenwerking met Gebouw‐T de oplossing: ROCPOP. Een opleiding voor geluids‐ en lichttechnici, waarin de samenwerking
met de band of singer‐songwriter centraal staat.

Wat is ROCPOP?
ROCPOP is uniek in Nederland. De mbo‐opleiding Podium‐ en evenemententechniek koppelt gedurende een periode van minimaal een jaar band en technici aan elkaar om samen aan een studio‐ en/of podiumproductie te werken. Gezamenlijk gaan zij enkele dagen per week aan de slag in Poppodium Gebouw‐T, die haar faciliteiten speciaal voor dit project ter beschikking stelt. ROCPOP is een uitbreiding van de reeds succesvolle samenwerking tussen ROC West‐Brabant en Gebouw‐T. Zoomvliet Studio, onderdeel van dit ROC, leidt geluids‐ en lichttechnici op. Zij hebben in Gebouw‐T de beschikking over een grote volledig uitgeruste studioruimte samen met een groot podium. Zowel technici als muzikanten krijgen bij ROCPOP de kans hun ideeën uit te werken.

Begin 2016 bestaat poppodium Gebouw‐T in Bergen op Zoom vijf jaar. Datzelfde geldt voor de Zoomvliet Studio waarvan in datzelfde gebouw een deel van die opleiding is ondergebracht. De geluidslessen vinden plaats in de studioruimtes en grote zaal van het poppodium. Doordeweeks volgen de studenten en stagiaires praktijklessen, in het weekend draaien ze volledig mee met de professionele bands die er optreden. Die situatie biedt enorme praktische mogelijkheden voor zowel een artistieke als productionele ontdekkingreis van ambitieuze bands en muzikanten.

Unieke samenwerking
Een aantal gerenommeerde artiesten als Jett Rebel, Moke, Amatorski, Chaos Club, Bløf en de Vlaamse band Balthazar kennen inmiddels de kracht van de unieke samenwerking tussen Poppodium Gebouw‐T en de deels van daaruit draaiende studenten van de opleiding Ppodium‐ en evenemententechniek. Zij bereidden in Gebouw‐T bijvoorbeeld een nieuwe tournee of theaterproductie voor. Cees Snellink, geluidsdocent Zoomvliet Studio/ Hoofd Techniek Gebouw‐T, spreekt van een unieke mogelijkheid met geweldige kansen voor muzikanten uit zowel Nederland als Vlaanderen.

Jett Rebel liet zich al meerdere keren bijzonder lovend uit over de samenwerking en de mogelijkheden die zaal en studio in Gebouw‐T bieden. Snellink: ,,Wat goed is voor een artiest van dat kaliber, dat is uiteraard ook goed voor beginnende muzikanten en voor de studenten podiumtechniek, die hen assisteren. Zij zien hoe een creatief proces plaatsvindt, inclusief spanningen, uitdagingen en oplossingen. Dat gaat soms gepaard met bloed, zweet en tranen, want het is een hard vak.”

In de studio op de eerste verdieping van Gebouw‐T kunnen geluidsopnamen gemaakt worden, van zowel liveoptredens als studiosessies. In de zaal van het poppodium is er voor hypermoderne digitale mengtafels gekozen, in de opnamestudio staat een geweldige analoge tafel. Dat is een Solid State Logic 4000 E, compleet gerestaureerd. De tafel deed voorheen dienst bij de BBC, die er wereldsterren mee registreerde. In 1985 nog tijdens Live Aid in Wembley, met optredens van U2, David Bowie, Queen en Paul McCartney. Waarom zou een talentvolle band en technici daar geen gebruik van willen maken?

Bands en technici gezocht
Voor dit project is Zoomvliet Studio dan ook op zoek naar talentvolle (startende) bands, die zich gedurende een langere periode aan de opleiding willen verbinden. Samen met de studenten gaan zij op zoek naar een eindproduct: studio-opnames en/of een podiumproductie. Iedere productie geschiedt op maat en is afhankelijk van ervaring, de grootte van de productie en de frequentie van de bezoeken aan Gebouw‐T. Dit alles gebeurt in artistieke vrijheid, conform de aanwezige technische hulpmiddelen en professionele steun die gewenst zijn. Een unieke kans voor iedere band!

Bekijk de zaal van Gebouw‐T in 3D