Internationale stage in Oxford Street

Hoe leuk is het om als je de opleiding International Business Studies volgt, stage te lopen in hartje Londen? En dan nog wel bij het gerenommeerde warenhuis John Lewis in Oxford Street! Paul de Graaff leek dat wel wat, solliciteerde er en mocht komen. “Dit is echt goed voor je ontwikkeling en staat mooi op je cv.”

“Ik wilde heel graag in het buitenland stage lopen. Eerst heb ik andere bedrijven benaderd in de logistiek, maar die hadden geen stagemogelijkheden. Via school hoorde ik dat een student het jaar ervoor stage had gelopen bij John Lewis en zo ben ik daar terecht gekomen. Het is een heel fijn bedrijf waar persoonlijke groei van de medewerkers hoog in het vaandel staat.”


Paul (l) en Chris (r) met daartussen hun praktijkopleiders van John Lewis

Exportbegeleiding
Bij John Lewis kun je alle artikelen kopen die je in een goed Nederlands warenhuis ook verkoopt. Het verschil is echter dat er van elk soort artikel echt een hele hoop verschillende zijn. Zo kun je een snijplank kopen van £ 10,00, maar ook een van £ 115,00 en alles wat daar tussen zit.
“Ik werk op de exportafdeling van John Lewis”, vertelt Paul. “We hebben namelijk nogal wat Britse klanten die in het buitenland wonen en toch graag hun vertrouwde artikelen willen bestellen. Maar natuurlijk hebben we ook buitenlandse klanten van over de hele wereld. Wanneer een artikel online niet beschikbaar is, krijgen wij een e-mail binnen met de bestelling. Mijn taak is het dan om te kijken of het artikel in de winkel wel op voorraad is. Nadat ik heb gecheckt of het artikel ingevoerd mag worden in het land waar de vraag vandaan komt, maak ik de offerte op en stuur deze naar de klant. Nadat ik een bevestiging heb ontvangen van de klant, halen we het artikel uit het magazijn of de winkel en zorg ik ervoor dat het wordt verzonden.”

Ondersteuning vanuit school
Hij loopt samen met klasgenoot Chris Mallett stage. “We delen een kamer in Londen en gaan samen naar het werk. Ondanks het feit dat ik wat ouder ben dan Chris, gaat dat uitstekend. Het is een geweldige ervaring om in het buitenland stage te lopen. Je bent letterlijk en figuurlijk verder van school. Mijn zelfvertrouwen is gestegen en ik ben een heel stuk zelfstandiger geworden. Natuurlijk kost het ook geld, maar gelukkig ondersteunt het Zoomvliet College me heel goed hierin. Meneer Janssens van het International Office heeft me echt heel goed geholpen, onder andere met een checklist en alle officiële papieren. Verder heb ik via school een bijdrage in de kosten kunnen krijgen van het Leonardofonds. Hiervan kan ik mijn huisvestingskosten betalen en dat is erg prettig.”

Geweldige ervaring
Paul heeft nog geen moment spijt gehad van zijn keuze om in Engeland stage te gaan lopen. “Ik voel me hier heel wel thuis; de Britse cultuur spreekt me erg aan. Sowieso heb ik hier al heel veel geleerd op mijn vakgebied. Ik snap nu beter hoe het werkt in de exportbranche. In Nederland heb ik ook stage gelopen, maar hier voelt het nog meer als écht werk. Verder is mijn Engels met sprongen vooruit gegaan. Ik denk er zelfs over om na mijn studie in Engeland te gaan werken. Het is echt voor iedereen aan te raden om een keer stage te lopen in het buitenland. Je doet zoveel nieuwe ervaringen op, leert het land kennen en krijgt veel nieuwe contacten.”